Bletari Kastrati

Bletari Kastrati

Në Bletarinë Kastrati ne besojmë se s’ka ëmbëlsi më të madhe sesa buzëqeshja në fytyrën e fëmijëve e të dashurve tanë. Mendojmë se ndër gjithë vlerat e jetës, shëndeti është i vetmi që nuk ka rivalë. Jemi të bindur se çdo brez duhet ti dorëzojë pasardhësve të vet një mjedis e një të ardhme më […]

Nektari

Nektari

Nektari është mjeti që përdorin lulet për të tërhequr kafshët apo insektet pjalmuese. Ai është një lëng i ëmbël mjaft i pëlqyer nga bletët. Ato e mbledhin sidomos në mëngjes herët dhe në perëndim të diellit, kur karakeristikat e tij janë më joshëse dhe niveli i sheqerit më i lartë. Nektari është i domosdoshëm për […]

Kosherja

Koshere quajmë shtëpitë artificiale të bletëve të zbutura të species Apis mellifera. Të ndërtuara nga njeriu sipas modelit të zgjojeve që bletët i ndërtojnë të lira në natyra, kosheret u shërbejnë bletëve për të formuar huallin. Kosheret mund të jenë të llojit primitiv, të ndërtuara p.sh. në zgavra pemësh apo shporta, brenda të cilave bletët […]

Pjalmimi

Pjalmimi është një proçes natyror i domosdoshëm për riprodhimin e bimëve. Poleni është fara mashkull e lules, e nevojshme për fekondimin e bimës. Është pluhur shumë i imët, në trajtën e grimcave të vogla. Grimcat e polenit duhen transportuar nga thekët e njërës bimë, drejt pistilit të tjetrës. Vetëm kështu bimët do të fekondohen dhe […]

Bleta e Mjaltit apo Apis mellifera

Bleta

Bleta është një mike dhe aleate e lashtë e njerëzimit. Specia e saj, Apis mellifera e ka origjinën në Egjipt. Që prej miliona vjetësh ajo është ndarë në disa nënspecie (rreth 20) që sot formojnë tre grupe të dalluara qartë nga njëri tjetri: dy grupe të Mesdheut, Lindor dhe Perëndimor dhe një grup i Afrikës […]

Lulet dhe bletët

Bota bimore dhe ajo shtazore bashkëjetojnë prej mijëra vitesh në mënyrë plotësisht të ndërvarur. Shumë lloje bimësh i kanë përshtatur disa karakteristika të tyret si era, nektari apo ngjyra, për tu bërë sa më tërheqëse për insektet pjalmuese.   Pjalmimi përmes insekteve është themelor dhe i pazëvendësueshëm edhe në bujqësi. Në shumë raste, kjo teknikë […]

Llojet e mjaltit në Shqipëri

llojet e mjaltit

Bletaria është një art i praktikuar në trojet shqiptare që në lashtësi. Një tekst i epokës antike kushtuar kurioziteteve të kohës, që i atribuohet shkollës aristotelike, në mos vetë Aristotelit të famshëm, i përmend Taulantët, mes Ilirëve, si prodhues të një lloj pijeje alkolike të ngjashme me verën, pikërisht nga mjalti. Teksti antik përshkruan edhe […]

Për shqiptarët në diasporë

Nëse vini në Shqipëri për pushime, për punë, apo për tu çmallur me të afërmit dhe miqtë tuaj, mos u largoni pa marrë me vete një nga prodhimet e bletëve tona! Sa herë ti hapni kutitë e mjaltit në shtëpitë tuaja jashtë shtetit, aroma dhe shija e tyre do tju kujtojë natyrën e bukur të […]

Dhurata

Një shportë elegante me katër lloje të zgjedhura mjalti BIO, si edhe një përzgjedhje produktesh të tjera 100% natyrale të koshereve tona është një dhuratë e papritur, origjinale dhe e vlerësuar. Na kontaktoni me kërkesat tuaja për një dhuratë të personalizuar kushtuar njerëzve tuaj të zemrës.

Dërgesa me porosi

Zbuloni mjaltet tona natyrale si edhe prodhimet e tjera 100% BIO që realizojmë për ju në bashkëpunim të ngushtë me bletët, miket dhe aleatet tona. Zgjidhni prodhimet tuaja të preferuara dhe na nisni porosinë. Ne do tjua sjellim atë në shtëpitë tuaja!* *Shërbim i vlefshëm në Tiranë, Durrës, Lezhë dhe Shkodër, për porosi prej minimumi […]